PROGRAMMA 2025
WAT VOORBIJ IS:
Het geslacht “van Renesse” heeft zijn roots in Zeeland (Schouwen-Duiveland). Ze verspreidden zich eerst over het huidige Nederland. Via huwelijken en het nodige “geluk” (echtgenotes die andere erfgenamen overleven) erven ze heerlijkheden en goederen in het Hertogdom Brabant (o.a. Oostmalle), het Prinsbisdom Luik, Henegouwen en later ook in het Heilige Roomse Rijk (Duitsland). Ook hun familiewapen evolueert mee naarmate ze heer worden in andere heerlijkheden. We doorlopen de genealogie en geven extra duiding bij de belangrijkste figuren. Waar mogelijk illustreren we de genealogie met foto’s, schilderijen, foto’s van graftombes, rouwborden, enz.
Ook bekijken we welke functies leden van het geslacht de Renesse bekleedden in het Prinsbisdom Luik.
We beantwoorden eveneens in het kort enkele vragen zoals: welke heerlijkheden (dorpen) behoorden tot hun bezittingen? Wat is het verband met de guldensporenslag, met Warfusée, Montenaken, Gaasbeek en de moord op de Luikse burgemeester La Ruelle, met kasteel Cannenburch, met Slot Bürresheim, met de (vroegere) CM vakantiebestemming in Maloja, met de Kevie en de Blaarmolen, enz.
Soms is het leven wit of zwart, maar soms wordt het wit én zwart om, onverwachts, te eindigen in een apotheose van kleuren.
Zo is ook het verhaal van Simon Gronowski, een verhaal tijdens de donkere tijden van de deportatie van Joden tijdens WOII. Hij is de enige overlevende van het gezin…
Aan de ene zijde zijn er slachtoffers van het Nazisme of mensen die er zich tegen verzetten en die er een zware tol voor betaalden.
Maar aan de andere zijde zijn er voorstanders die maar al te gretig meewerken aan “de nieuwe orde”, collaborateurs zeg maar…
Het kan dus “wit” maar het kan ook “zwart” en je kiest niet altijd…
En wat als wit en zwart elkaar nadien ontmoeten? Kan de tijd helen? Kan kunst verzoenen? Kan men begrip opbrengen? Kan men vergeven? Kan men eruit leren?
Het verhaal van Simon gaat veel verder en doorbreekt veel grenzen. Het is een mooi, ontroerend, leerrijk verhaal en nog steeds zo actueel…
De "Lezingen Spraakwater " van het Gallo-Romeins museum:
Op 12 februari: Kleurrijke kralen. Wat stukjes glas vertellen over handel in de vroege middeleeuwen door Mette Langbroek.
Deze website werd gerealiseerd met de steun van de stad Tongeren.
Maandag:08:30-12:00 en 13:00-17:00
Dinsdag: 08:30-12:00 en 13:00-17:00
Woensdag: 08:30-12:00 en 13:00-17:00
Donderdag: 08:30-12:00 en 13:00-18:30
Vrijdag: 08:30-12:00