Alle lezingen gaan door in het auditorium van het Gallo-Romeins museum

en vangen aan om 20 uur.(tenzij anders vermeld)

 

De toegang is gratis

 

 

Donderdag 6 februari 2020.

De stand van zaken omtrent de kennis van de Romeinse archeologie buiten Tongeren door Tim Vanderbeken.


"Waarom zoekt een archeoloog eigenlijk nog naar resten van de Romeinen in Limburg? We weten toch alles al!".

Het is een vraag die Tim Vanderbeken af en toe toegespeeld krijgt, hetzij door een journalist, hetzij door een geïnteresseerde maar kritische leek. Het eerlijke antwoord verbaast hen soms: "om eerlijk te zijn, weten we eigenlijk nog heel weinig, zeker over de regio rond Tongeren, dus blijven archeologen onderzoek verrichten". Wanneer hij dan vertelt dat er amper villadomeinen onderzocht zijn,  archeologen amper weet hebben van de locatie van de nederzettingen, zelden een goed beeld krijgen van de landschapsdynamiek kijken ze nog verbaasder: "Maar op school leerden we toch dat x, en dat krantenartikel heeft het toch over y".

Geduldig, want het volgende uur mag hij vertellen wat hij graag vertelt, neemt Tim dan zijn atomaschriftje, tekent een rudimentaire kaart van Zuid-Limburg en laat hij zien wat we weten. Dit is precies wat Tim van plan is tijdens zijn lezing: aan de hand van recente vondsten laten zien wat we weten over de Romeinen rond Tongeren.  Tegelijkertijd zal hij het hebben over de kennislacunes, wat archeologen hierin kunnen betekenen en hoe ze mogelijk op te lossen.

 

Donderdag 5 maart 2020.

Rusland, van de eerste tsaren tot tsaar Poetin door Jef Abeel

 

Door het opschuiven van de NAVO en van de E.U. tot aan de Russische grens, tegen de afspraken van 1990 in, is Rusland onze dichtste en grootste buurman geworden. Dat zorgt voor angst, zowel hier als gelukkig ook in Rusland.

We geven een kort historisch overzicht vanaf het ontstaan in de 9° eeuw in Kiev (Oekraïne)  tot nu,

met aandacht voor enkele tsaren (Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote, Catharina de Grote, Nicolaas II en zijn assistent Raspoetin), de revolutie van Lenin, de moord op de laatste tsarenfamilie, de dictatuur van Stalin, zijn goelag, terreur, collaboratie en oorlog met Hitler, bezetting van Oost-Europa, dochter Svetlana en zijn opvolgers van Chroesjtsjov tot Poetin.

We vertellen ook over het huidige Rusland: de rol van Poetin in de wereld, de Poetin-cultus, de economie, de (2500) Belgische bedrijven in Rusland, maatschappij, toerisme, de vooruitgang vergeleken met onze eerste bezoeken van de jaren ’70.

We spreken ook over ruzies tussen Rusland en het Westen, de bemoeienissen van het Westen met Oekraïne, Russische spionnen en hackers.
 

Donderdag 2 april 2020.

De Romeinse weg Tongeren - Tienen door Robert Nouwen.


“Au commencement était la route”. Joseph Bédier verwees met dit citaat naar de pelgrimswegen richting Compostella en het ontstaan van het Roelandslied. Wegen waren in zijn visie onlosmakelijk met de ontwikkeling van onze cultuur verbonden.

De Romeinse weg Tongeren  - Tienen – Cassel is de oudste weg van Vlaanderen. Met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 n.C. is de geschiedenis van deze heerbaan niet afgelopen. De historische steden en monumenten langs de weg, gebouwd over meerdere eeuwen, tonen aan dat hij niet alleen de ontwikkeling van andere wegen en monumenten, beïnvloedde, maar ook de meer dan 1500 jaar geschiedenis die volgden.  De Romeinse hoofdwegen behielden ook tijdens de middeleeuwen en daarna dikwijls hun functie als belangrijke verkeersassen die tijdens een min of meer langere periode enkel minder intensief wordt gebruikt. Om dat allemaal in kaart te brengen is verder onderzoek onontbeerlijk. Deze lezing wil in een kort bestek hiertoe een eerste aanzet geven
Donderdag 7 mei 2020.

Leonardo Da Vinci, homo universalis, uitvinder, schilder, beeldhouwer en veel meer door Frank Tubex.


De lezing is een mengeling van een chronologische benadering van Leonardo en een thematisch

overzicht van de vele onderwerpen die deze Toscaan boeiden en dit wordt in deze lezing belicht, 500 jaar na zijn dood. 


Zijn werk als (militair) ingenieur, zijn interesse voor anatomie, zijn verkenningen in de meetkunde,
zijn experimenten in de mechanica, interesse voor wind en water, zijn ideeën over de kunsten

en dagelijkse besognes komen aan bod. Dieper wordt ingegaan op zijn werk als schilder en beeldhouwer.  


De unieke plaats die Da Vinci inneemt in de geschiedenis van de mens, wordt ons meteen duidelijk!
Donderdag 4 juni 2020.


Het ontstaan van het 'Limburg-gevoel' door Rombout Nijssen.


 


Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap te Tongeren


Deze website werd gerealiseerd met de steun van de stad Tongeren.

CONTACTEER ONS

Maastrichterstraat 10

3700 Tongeren

012 80 00 92

OPENINGSUREN LEESZAAL STADSARCHIEF


Maandag:08:30-12:00 en 13:00-17:00

Dinsdag: 08:30-12:00 en 13:00-17:00

Woensdag: 08:30-12:00 en 13:00-17:00

Donderdag: 08:30-12:00 en 13:00-18:30

Vrijdag: 08:30-12:00