Activiteiten

 


Alle lezingen gaan door in het auditorium van het Gallo-Romeins museum

en vangen aan om 19.30 uur.(tenzij anders vermeld)

 

De toegang is gratis

 

 

                                                               PROGRAMMA 2024




  • donderdag 3 oktober:

    Nehalennia, Zeeuwse beschermheilige van Romeinse handelaren en zeevaarders: hoe stenen kunnen spreken door Roland Dreesen.

    Verschillende honderden stenen votiefaltaren opgedragen aan Nehalennia, Godin van de Zeevaarders, behoren inmiddels tot het belangrijkste cultureel-archeologisch erfgoed van Nederland. Deze altaren werden achtereenvolgens in 1647 na een hevige storm op het strand van Domburg ontdekt, in 1970 in de Oosterschelde nabij Colijnsplaat (Noord-Beveland) bij toeval in visnetten aangetroffen en tijdens vele jaren nadien door duikers opgedoken.  De altaren leveren ons een schat aan informatie over internationale handelsroutes, Romeinse eigennamen, religie en epigrafie tijdens de 2e en 3e eeuw n. Chr. in het uiterste noorden van de Civitas Menapiorum. Voor het eerst werden alle gekende en beschikbare Zeeuwse votiefalteren geologisch onderzocht, waarbij onvermoede herkomst-gebieden en transport- of vaarroutes werden ontdekt. De lezing gaat dieper in op de diverse omstandigheden van deze vondsten, gunt ons een blik op de identiteit, het beroep en de herkomst van verschillende dedicanten (waaronder zelfs Tungri!) en geeft ons een zicht op de aard en de herkomst van de stenen materialen.

  • donderdag 7 november:

    Middeleeuws’ door Jonas Roelens.

    Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

    Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? In deze lezing laat dr. Jonas Roelens (UGent) je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden. Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.


  • donderdag 5 december:
  • Paul Denis over "Dodelijke terreur door V-bommen in en rond Tongeren".

    In de hedendaagse oorlogsvoering worden onbemande drones voor tal van opdrachten ingezet. Tachtig jaar geleden werd ons land op grote schaal aangevallen door onbemande V1-bommen en V2-raketten. Een golf van drones avant la lettre. Hoofddoelen waren de steden Antwerpen en Luik. Door hun hoge onnauwkeurigheid konden deze gewelddadige tuigen willekeurig dood en vernieling veroorzaken.

    Zo ook in Tongeren. Het waren terreurwapens, die heel veel angst, paniek en leed veroorzaakten.
  • donderdag 6 februari: Huub Pragt over "de Exodus".
  •  

De historische toedracht van de uittocht uit Egypte door de Israëlieten blijft onderwerp van discussie. Veel hedendaagse Bijbelonderzoekers beschouwen het verhaal als een symbolische weergave van Gods contact met Mozes, die het volk Israël zou hebben bevrijd en geleid naar het Beloofde Land. Wetenschappers twijfelen echter aan de historische juistheid van de tocht, mede door tegenstrijdigheden in het verslag.

In een lezing wordt een hypothese gepresenteerd die deze tegenstrijdigheden oplost door de route historisch te herinterpreteren. Dit leidt tot verrassende inzichten: veel locaties langs de route, zoals de heilige berg Horeb en Kadesj-Barnea, blijken niet te liggen waar traditioneel werd aangenomen. Horeb wordt gesitueerd in Israël, terwijl Kadesj-Barnea deels wordt ingenomen door de Tsin-fabriek, een Israëlische fosfaatfabriek.

Deze nieuwe benadering biedt een frisse kijk op de uittocht en schetst een fascinerende connectie tussen de Bijbelse tekst en historische gebeurtenissen, maar roept ook discussie op over traditionele opvattingen en locaties.


  • donderdag 6 maart: Rombout Nijssen over "het verhaal van Limburg",
  • donderdag 3 april: Hugo Broen over "de familie de Renesse",


  • donderdag 8 mei: Patrick Buffel over WO II en Simon Gronowski.



  • De "Lezingen" van het Gallo-Romeins museum starten

  • Op 16 oktober met een lezing door Dr.Michiel Dekoninck over "Zoutkoorts. De Romeinen en hun honger naar Noordzeezout.

  • Op 20 november komt Patrick De Rynck spreken over "Dagelijkse kost. Grieken en Romeinen in ons leven".
  • Op 18 december onderhoudt Annelies Storme ons over "De kleine Netevallei doorheen de tijd. Van bodemstalen tot realistische reconstructiebeelden".

  • Voor het reserveren van de online lezingen verloopt dit via de webshop van het GR-museum.
  • Het GRM vraagt dat de leden van het KLGOG zich steeds aan de balie aanmelden voor het gratis bijwonen van elke lezing.