Activiteiten

 


Alle lezingen gaan door in het auditorium van het Gallo-Romeins museum

en vangen aan om 19.30 uur.(tenzij anders vermeld)

 

De toegang is gratis

 

 

                                                               PROGRAMMA 2025


  • WAT VOORBIJ IS:


  • donderdag 3 oktober: Nehalennia, Zeeuwse beschermheilige van Romeinse handelaren en zeevaarders: hoe stenen kunnen spreken door Roland Dreesen.
  • donderdag 7 november:Middeleeuws’ door Jonas Roelens.

  • donderdag 5 december:Paul Denis over "Dodelijke terreur door V-bommen in en rond Tongeren
  • donderdag 6 februari: Huub Pragt over "de Exodus".
  • donderdag 6 maart: Rombout Nijssen over "het verhaal van Limburg",

  • donderdag 3 april: Hugo Broen over "de familie de Renesse",
  • Het geslacht “van Renesse” heeft zijn roots in Zeeland (Schouwen-Duiveland). Ze verspreidden zich eerst over het huidige Nederland. Via huwelijken en het nodige “geluk” (echtgenotes die andere erfgenamen overleven) erven ze heerlijkheden en goederen in het Hertogdom Brabant (o.a. Oostmalle), het Prinsbisdom Luik, Henegouwen en later ook in het Heilige Roomse Rijk (Duitsland). Ook hun familiewapen evolueert mee naarmate ze heer worden in andere heerlijkheden. We doorlopen de genealogie en geven extra duiding bij de belangrijkste figuren. Waar mogelijk illustreren we de genealogie met foto’s, schilderijen, foto’s van graftombes, rouwborden, enz.
    Ook bekijken we welke functies leden van het geslacht de Renesse bekleedden in het Prinsbisdom Luik.
    We beantwoorden eveneens in het kort enkele vragen zoals: welke heerlijkheden (dorpen) behoorden tot hun bezittingen? Wat is het verband met de guldensporenslag, met Warfusée, Montenaken, Gaasbeek en de moord op de Luikse burgemeester La Ruelle, met kasteel Cannenburch, met Slot Bürresheim, met de (vroegere) CM vakantiebestemming in Maloja, met de Kevie en de Blaarmolen, enz.


  • donderdag 8 mei: Patrick Buffel over Het verhaal van het XXste konvooi, Simon Gronowski.

    Soms is het leven wit of zwart, maar soms wordt het wit én zwart om, onverwachts, te eindigen in een apotheose van kleuren.

    Zo is ook het verhaal van Simon Gronowski, een verhaal tijdens de donkere tijden van de deportatie van Joden tijdens WOII. Hij is de enige overlevende van het gezin…

    Aan de ene zijde zijn er slachtoffers van het Nazisme of mensen die er zich tegen verzetten en die er een zware tol voor betaalden.
    Maar aan de andere zijde zijn er voorstanders die maar al te gretig meewerken aan “de nieuwe orde”, collaborateurs zeg maar…
    Het kan dus “wit” maar het kan ook “zwart” en je kiest niet altijd…

    En wat als wit en zwart elkaar nadien ontmoeten? Kan de tijd helen? Kan kunst verzoenen? Kan men begrip opbrengen? Kan men vergeven? Kan men eruit leren?

    Het verhaal van Simon gaat veel verder en doorbreekt veel grenzen. Het is een mooi, ontroerend, leerrijk verhaal en nog steeds zo actueel…


  • donderdag 5 juni: Xavier Lenaers over de "Suisses" en de Tongerse "Pikman" in het bijzonder.

    Toen Tony de suisse” of "pikman", zoals hij in Tongeren gekend is, tijdens de Kroningsprocessie 2023 in zijn statig uniform met de erbij horende attributen zoals hellebaard, sabel, schouderband en omgedraaide Napoleonhoed  voorbij de tribunes in de Tongerse binnenstad schreed, hoorden we een toeschouwer tegen een man naast hem zeggen: “Hier hebben ze nog een suisse!” Hij behoort met nog vijf andere actieve suisses in België tot een uitstervend ras dat dreigt te verdwijnen. Om een aloude traditie in ere te houden en de functie nieuw leven in te blazen, brengen we het boek “Dë Pïkman” uit. Verder gaat vanaf 21 juni tot en met 19 oktober dit jaar dagelijks van 09.00 tot 16.30 uur de dubbele deur van de ruimte onder de kerktoren in de basiliek open voor het publiek. Daar kan je een tentoonstelling over deze intrigerende en te weinig belichte mannen in de kerkelijke geschiedenis komen ontdekken. Tijdens de lezing kom je méér weten over de suisse, hoe hij de orde handhaaft, de rol van ceremoniemeester vervult en hoe hij erbij loopt maar ook over de verhalen en anekdotes van deze mannen.