De archieven van de krijgsraad in Tongeren na WO II: collaboratie en bestraffing in Tongeren
doorRombout NIJSSEN, rijksarchivaris.
In 2021 verwierf het Rijksarchief te Hasselt de archieven van de krijgsraden van Hasselt en van Tongeren voor de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. In die periode waren de krijgsgerechten vooral bezig met het onderzoeken van de collaboratie en het bestraffen van de betrokkenen. De rijksarchivaris komt ons vertellen over de inzichten die de inventarisatie van de dossiers opgeleverd heeft over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog in de stad en de dorpen van Tongeren.
donderdag 2 november:
Hoe Adolf Hitler Duitser werd door Alain Collette, voorzitter KLGOG.
Tot 25 februari 1932 was Adolf Hitler de leider van een belangrijk geworden politieke partij in de Weimarrepubliek zonder Duits staatsburger te zijn. Sedert 1925 en vooral vanaf 1929 werd getracht dit doel langs diverse wegen /omwegen te bereiken ondermeer de piste hem tot Gendarmeriekommissar te benoemen. Na enkele korte beschouwingen over het begrip staatsburgerschap, Hitlers jeugd en zijn eerste stappen in de politiek wordt concreet ingegaan op het bekomen van een Duitse pas.Een initiatief dat de wereldgeschiedenis zou veranderen.
Deze keer staat dit in het teken van terra sigillatakenner en verzamelaar Philippe de Schaetzen (1903-1973).
Zijn collectie lag mee aan de basis van de huidige collectie van het Gallo-Romeins Museum.19.00-19.10u: welkomstwoord ‘In Memoriam 2023’ door schepen van erfgoed Gerard Stassen.
19.10-19.20u: introductie door Alain Colette, voorzitter KLGOG, over KLGOG als organisator en belang van Ph. De Schaetzen voor KLGOG en Museum.
19.20-19.30u: korte introductie op het archeologisch werk van Ph. de Schaetzen door archeoloog Dirk Pauwels.
19.30-20.30u: presentatie 1 = Jacques Witvrouw (Cercle Archéologique Hesbaye-Condroz): Amay : le vicus gallo-romain et l’occupation alto-médiévale.
20.35-21.30u: presentatie 2 = Ellen Van de Velde (Kempens Karakter/IOED Land van Nete en Aa): Grobbendonk Herontdekt. Het verhaal van een Kempens dorp met een Romeinse geschiedenis.
De succesvolle lezingenreeks ‘Spraakwater’ is aan zijn 20ste editie toe. Ook dit jaar komen er
boeiende thema’s uit zowel de internationale archeologie als de klassieke geschiedenis aan
bod. De eerste lezing wordt verzorgd doorDavid J. Breeze. Hij is een wereldautoriteit in de kennis van het Romeinse leger. Op 18 oktober(19u30) vertelt hij over de Romeinse verovering van Schotland (slag bij Mons Graupius). De lezing is in het Engels en verloopt online.
en te melden dat u lid bent van het KLGOG.